Aby pro vás bylo jednodušší se v pravidlech zdravého talíře zorientovat, připravili jsme pro vás příklady s vhodnými a méně vhodnými jídly. To, že řadíme některá jídla mezi méně vhodné, neznamená, že se ve vašem jídelníčku už nikdy nesmí objevit… kdo z nás třeba nemá rád bílý křupavý rohlík jen s máslem bez ničeho? Jde o to, že by se tato jídla neměla objevovat pravidelně, ale spíše výjimečně. Při zdravém stravování není žádná potravina špatně. Je jen nutno dávat pozor na její množství a četnost objevování se ve vašem jídelníčku.
Snídaně by měla být výživná, aby poskytla dostatek energie pro dopolední aktivity. Zde jsou příklady zdravých a méně vhodných variant:
Vhodné snídaně:
Méně vhodné snídaně:
Ideálním řešením pro obědy je jídelna nebo jídlo s sebou, například plněné tortilly či sendviče doplněné zeleninou. Vyhněte se fast foodu, který často obsahuje mnoho nezdravých tuků a cukrů.
Vhodné obědy:
Méně vhodné obědy:
Večeře by měla organismus podpořit v regeneraci během noci. Zelenina sama o sobě k večeři nestačí, je třeba přidat bílkoviny a sacharidovou přílohu. Teplá večeře je zejména v zimě vítaným zpestřením. Na polévku můžeme s výhodou využít luštěniny, obsahují bílkoviny a celkově dobře sytí. Na velikosti porce polévky nešetříme, večeřová polévka má objem kolem 350-400 ml.
Tipy na večeře:
Méně vhodné večeře:
Záznamový arch Zdravý talíř - večeře