Vláknina je pro člověka téměř nestravitelná, ale má ve výživě velký význam. Rozdělujeme ji na rozpustnou a nerozpustnou.
Potravina |
Obsah vlákniny (g/100 g) |
Mrkev |
3,5 |
Hlávkový salát |
2,7 |
Rajče |
1,0 |
Chléb Šumava |
3,0 |
Knäckebrot |
16,0 |
Rybíz červený |
5,4 |
Jablko |
2,0 |
Ananas |
1,9 |
Celozrnné vařené těstoviny |
8,0 |
Vařené brambory |
1,4 |
Vařená rýže |
0,4 |
Fazole černé (suché) |
21,4 |
Fazole (vařené) |
8,6 |
Rozdíl mezi celozrnným a bílým toustovým chlebem
Toustový chléb |
Obsah vlákniny (g/100 g) |
Celozrnný |
6,5 |
Světlý |
1,7 |
Aby vláknina správně působila, je nutné dbát na dostatečný pitný režim. Při nedostatečném pití může vyšší příjem vlákniny způsobit zácpu. Doporučená denní dávka vlákniny pro děti je 5 g vlákniny denně plus 1 g vlákniny navíc za každý rok věku dítěte. Například dvanáctiletý Matyáš potřebuje přibližně 17 g vlákniny denně. Pro dospělé je doporučený denní příjem vlákniny 30 g.