Jak mít jídlo pod kontrolou?
- Sledujte informace na obalech potravin. Je rozdíl, jestli si obložíte chléb trvanlivým salámem nebo šunkou.
- Nekupujte velká balení. Může to být lákavé, pořídit si za výhodnou cenu velké balení čokoládových tyčinek, ale zvažte následky. Co doma není, to nesníte.
- V restauraci si nezkracujte čekání pojídáním pečiva s máslem. Pokud jste hladoví, objednejte si jako předkrm malý zeleninový salát.
- Jídlo si vychutnávejte. Když jíte, věnujte se pouze jídlu a nehltejte.
- Přestaňte jíst v okamžiku, kdy cítíte první známky sytosti. Dojídat za každou cenu není nutné – přebytky můžete raději zamrazit.
- Servírujte pouze pokrmy na talířích. Přidat si můžete později, ale plné mísy na stole zvyšují riziko přejídání.
- Podělte se o méně vhodné potraviny a pokrmy. Proč sníst celou pizzu, když si ji můžete rozdělit s kamarádem a podělit se třeba i o salát?
Jak jste na tom vy?
Za každé ANO si připočtěte bod:
- Zvládli jste dnes vypít 7 sklenic vhodných nápojů? (Voda, neslazený čaj, voda ředěná džusem nebo voda s malým množstvím ovocné šťávy.)
- Zařadili jste ke každému jídlu porci zeleniny nebo ovoce? Započítává se i zelenina v polévce, sterilovaná zelenina či ovocný kompot.
- Měli jste dnes 5 denních jídel?
- Snědli jste dnes alespoň 2 porce neslazených mléčných výrobků?
- Nesnědli jste dnes více než jednu méně vhodnou potravinu? (Fast food, sladkosti, slazené nápoje atd.)
- Snažíte se dodržovat velikost porcí? Porci můžete odhadnout pomocí velikosti rozevřené dlaně nebo sevřené pěsti (např. velikost porce ovoce).
Hodnocení:
6 bodů: Dnes jste jedli výborně, jen tak dál!
5 bodů: Je vidět, že se snažíte.
4 body: Vaše strava je docela dobrá, ale zkuste se zamyslet, co můžete vylepšit.
3 a méně bodů: POZOR! Určitě se zítra snažte více, vaše strava dnes nebyla příliš vyvážená.