Sladká chuť je jednou ze základních chutí člověka, kterou vyhledáváme již od narození. Chemicky se cukrem rozumí sacharóza, známá jako cukr řepný nebo třtinový. V současné době je problematika cukru velice aktuálním tématem především kvůli jeho vysoké spotřebě.
Doporučená denní dávka jednoduchých sacharidů (tedy cukrů) by neměla přesáhnout přibližně 50 g (cca 10 lžiček). Jednoduché sacharidy se nachází například ve slazených nápojích, slazených mléčných výrobcích, sladkém pečivu nebo ochucených snídaňových cereáliích.
Třtinový cukr neprochází procesem rafinace (čištění), což mu dodává výrazně tmavší barvu. Avšak z větší části je tvořen sacharózou, a jeho složení je téměř totožné s bílým rafinovaným cukrem. Je mýtem považovat ho za zdravější alternativu. Energeticky jsou oba cukry srovnatelné.
Cukr bílý 100 g |
399 kcal |
Cukr třtinový 100 g |
402 kcal |
Med je přírodní sladidlo, které obsahuje malé množství vitamínů a minerálních látek, avšak v těle působí podobně jako sacharóza. Jeho přínosy jsou často přeceňovány, vzhledem k běžně konzumovanému množství.
Med včelí 100 g - 328 kcal
Javorový sirup je přírodního původu, ale obsah vitamínů a minerálních látek je zanedbatelný.
Javorový sirup 100 g - 274 kcal
Datlový sirup je přírodní sladidlo, které obsahuje vysoké množství jednoduchých sacharidů (cukrů), a proto by mělo být spíše zpestřením jídelníčku než hlavním druhem sladidla.
Datlový sirup 100 g - 400 kcal
Čekankový sirup je vyroben z kořene čekanky a obsahuje 71 % vlákniny inulinu, který funguje jako prebiotikum. Jednoduché sacharidy tvoří pouze 5-10 %, což ho činí vhodnou variantou sladidla. Nutné je však dodržovat doporučené dávkování, aby nedošlo k nežádoucím účinkům (například nadýmání).
Čekankový sirup 100 g - 161 kcal
Sladidla se dělí na přírodní a syntetická. Přírodní sladidla jsou ve vodě rozpustné látky na bázi sacharidů, zatímco syntetická sladidla jsou chemicky vytvořené. Sladidla jsou legislativně řazena mezi přídatné látky a musí být uvedena na obalu výrobku v rámci složení. Každé sladidlo má uvedenou relativní sladivost, což je poměr sladkosti vůči sacharóze (sladivost 1).
Cukerné alkoholy mají přibližně 25-100 % sladkosti běžného cukru, ale méně energie. Nemají stejné nepříznivé účinky jako cukr, například nepřispívají ke vzniku zubních kazů. Některé polyoly, jako erytritol nebo xylitol, se přirozeně vyskytují v ovoci a zelenině.
Název |
Sladkost |
Energetická hodnota (100 g) |
Xylitol |
100 % |
247 kcal |
Erythritol |
70 % |
24 kcal |
Sorbitol |
60 % |
260 kcal |
Ať už zvolíte jakoukoliv náhražku cukru, je třeba si uvědomit, že to neodnaučí chuti na sladké potraviny a nápoje. Nejlepší je preferovat přírodní, nedochucované potraviny, jako je voda, přírodní minerální vody nebo bílý jogurt a tvaroh.