Pokud si čtete tuto brožurku postupně, pravděpodobně už máte jídelníček, který by mohl být označen za zdravý. Obsahuje jídla skládající se z bílkovin, komplexních sacharidů, menšího množství tuku a ovoce se zeleninou. Ale je váš jídelníček opravdu pestrý?
Opakování stejných jídel může být pohodlné, protože víte, že jsou zdravé a jejich příprava je snadná. Ale pokud jíte stále totéž, může vašemu tělu začít něco chybět. Každá potravina má jiné složení a přináší do vašeho těla jiné živiny. Proto je důležité jídla obměňovat a zkoušet nové druhy potravin.
Pestrost lze zvýšit také použitím různých bylinek při dochucování, změnou oleje do salátů (například dýňový místo olivového) nebo použitím různých druhů sladidel. Důležité je, aby byl jídelníček vyvážený a pestrý, protože každá potravina má svůj význam. Vždy záleží na množství a frekvenci konzumace.
Potraviny |
Vhodné |
Méně vhodné |
Pečivo |
Celozrnné, kváskové, večerní chléb, Kornspitz, tortilly (celozrnné) |
Pečivo z bílé mouky, sladké pečivo (buchty, koláče), smažené (koblihy, donuty), sušenky, zákusky |
Přílohy |
Brambory, bulgur, kuskus, quinoa, rýže, těstoviny, pohanka |
Smažené hranolky, krokety, knedlíky |
Zelenina |
Všechny druhy čerstvé a mražené zeleniny |
Nakládaná zelenina v oleji (pro vysokou energetickou hodnotu) |
Ovoce |
Všechny druhy čerstvého ovoce, lyofilizované ovoce |
Doslazované sušené ovoce, smažené banány |
Mléko a mléčné výrobky |
Polotučné a nízkotučné výrobky (jogurt, tvaroh, skyr, cottage, mozzarella light, ricotta) |
Vysokotučné výrobky, smetanové sýry, plnotučné sýry (cheddar, parmazán, plísňové sýry) |
Maso |
Libové maso (kuřecí, krůtí, vepřová panenka, hovězí zadní, králičí) |
Tučné maso (krkovice, kuřecí křidélka s kůží), vepřové vnitřnosti, mleté směsi |
Masné výrobky |
Šunky s obsahem masa nad 95 % |
Salámy, párky, klobásy, tlačenka, paštiky, jitrnice, slanina |
Ryby |
Čerstvé a mražené ryby a mořské plody |
Ryby naložené v oleji |
Tuky |
Rostlinné oleje (řepkový, olivový, slunečnicový), margaríny (Flora, Rama), čerstvé máslo |
Sádlo, kokosový tuk, palmový olej |