Láká vás zkusit veganské produkty stejně jako Nikol v brožurce? Porovnali jsme pro vás nutriční hodnoty klasického kravského sýra s 30 % tuku v sušině a běžně dostupného veganského sýra.
Co si z porovnání odnést?
Co tabulka neukazuje, je obsah vápníku a vitaminu D. Tyto látky jsou přirozeně obsaženy v klasickém kravském sýru, zatímco ve veganských produktech je přirozeně nenajdete (někdy je výrobci uměle přidávají).
Pokud netrpíte laktózovou intolerancí (u které však sýry obvykle nejsou takový problém jako například čerstvé mléko), není důvod se klasickému sýru vyhýbat. U sýrů sledujte hlavně procento tuku v sušině a vybírejte ty, které mají do 30 %. Rostlinnou variantu můžete do jídelníčku zařadit pro zpestření, ale mějte na paměti, že z veganského sýra nepřijmete téměř žádné bílkoviny, vápník a vitamín D.